15 år på internet

Lite om mig själv

Jag heter Johnny Eriksson, är 55 år och bor i en lägenhet centralt i Västerås tillsammans med min katt.

Ända sedan jag var liten har jag varit intresserad av bussar och vintern 1986/87 tog jag körkort för buss så att jag skulle kunna köra buss om tillfället skulle dyka upp någon gång framöver.

Efter lumpen 1987 började jag jobba på Televerket i Västerås (som sedermera blev Telia) - först med telefonväxlar, sedan med telefonstationer. 1996-98 fick jag möjlighet att jobba utomlands - blev utlånad till Ericsson i Holland för att jobba med uppgradering och support på holländska televerkets telefonstationer. Det var väldigt roligt och intressant att jobba i Holland och jag trivdes väldigt bra där.

När jag kom hem till Sverige igen växlade jag över till att jobba mer och mer med internet och det medförde att jag sedermera hamnade på Telia i Farsta, där jag jobbade med mailservrar och övervakning av datasystem.

Under 90-talet fick jag möjlighet att köra buss lite då och då i min fotbollsförening t ex när något lag skulle på träningsläger eller cup. Vi hyrde alltid buss av Axelssons och en gång när jag var på Axelssons kontor för att betala hyra för en buss, saknades det en chaufför kommande helg till en fotbollssupporter-resa. De frågade mig om jag kunde köra och efter det började jag köra extra för Axelssons. Det var sensommaren 2001.

Jag kände direkt att det här - att köra turistbuss - var något för mig och allt eftersom tiden gick så blev det mer och mer extrakörande. Den 1/5-2007 tog jag steget att börja köra turistbuss på heltid hos Axelssons Turisttrafik i Västerås.

Parallellt med bussintresset har jag också alltid varit intresserad av tåg och järnvägar och jag lärde mig tidigt vad de olika signalerna på järnvägen betyder. Genom en serie av olika händelser och omständigheter fick jag under 2012-2013 möjlighet att utbilda mig till lokförare i Yrkeshögskolans regi. Under studietiden var jag tjänstledig från mitt arbete som turistbussförare, men efter godkänd lokförarexamen i november 2013 slutade jag på Axelssons. Jag fick i december 2013 jobb som lokförare i Hagalund (Stockholm) och efter knappt tre år där har jag nu (september 2016) fått en tjänst i Västerås så det har blivit lite närmare till arbetet. Tyvärr räcker tiden inte riktigt till för att köra så mycket turistbuss för närvarande men jag försöker i alla fall hålla kunskapen vid liv och även hålla kontakten med mina gamla arbetskamrater genom att köra buss nån helg då och då ...